Produkty bezglutenowe czyli... Czym zastąpić gluten?

W diecie bezglutenowej bardzo istotna jest zbilansowana dieta, która pomoże uzupełnić składniki występujące w niespożywanej pszenicy, życie i jęczmieniu. Napiszę to po raz kolejny, ale nie rozumiem dlaczego tak wiele ludzi uważa dietę bezglutenową za niezdrową. Tak naprawdę w diecie tej rezygnujemy z tego co ostatnio uważane jest za niezbyt zdrowe - czyli mocno przetworzonych wypieków z białej pszennej mąki.


Dieta bezglutenowa jak każda inna, jeśli będzie odpowiednio zbilansowana - oparta na produktach naturalnych, jak najmniej przetworzonych jest jak najbardziej zdrowa. Jako dowód przedstawiam Wam listę zdrowych składników, którymi można zastąpić pszenice, żyto i jęczmień - to oczywiście część z dostępnych :

  • owies* oznaczony jako bezglutenowy (pozbawiony zanieczyszczeń)
  • ryż brązowy
  • ryż dziki
  • ryż jaśminowy
  • kasza jaglana
  • kasza gryczana 
  • gryka
  • proso
  • tapioka
  • amarantus 
  • quinoa
  • teff
  • nasiona chia 
  • ostropest plamisty
  • sezam
  • len
  • słonecznik
  • dynia
  • orzechy
  • migdały
  • mąki: kukurydziane, ryżowe, gryczane, kokosowe, z aramantusa, ziemniaczane, z manioku, z ciecierzycy, migdałowe
  • chleby bezglutenowe z powyższych mąk
  • makarony z powyższych mąk
  •  +  oczywiście nie zapominajcie o codziennej dawce owoców i warzyw :)

W poszukiwaniu bezglutenowych produktów uważajcie natomiast na te, które mimo że są naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone śladowymi ilościami, o których pisałam Wam niedawno tutaj -> Bezglutenowy gość. Ponadto śladowe ilości mogą zwierać również dodatki do żywności takie jak: syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, hydrolizaty białek roślinnych, aromaty oraz glutaminian sodu

Dlatego też, gdy produkt nie jest oznaczony jako bezglutenowy, oraz jego skład jest nieczytelny co do zawartości glutenu, lepiej unikać produktów zawierających powyższe dodatki i szukać takiego z logo przekreślonego kłosa. Symbol ten gwarantuje, że produkt jest bezglutenowy według przyjętych norm tzn. zawiera maksymalnie do 20 mg glutenu w 1 kg produkcie. Te 20 mg tyczy się głównie produktów, utworzonych ze zbóż glutenowych, w których podczas procesu obróbki częściowo usunięto gluten. Stąd dość często na pizzy, chlebie czy bezglutenowym piwie możecie znaleźć informację skrobia pszenna/jęczmienna bezglutenowa.

Większość z nas niezależnie od diety, używa powyższych składników w swojej kuchni. Łatwo można zauważyć, że pszenica, żyto i jęczmień tworzą zdecydowaną mniejszość i po dłuższym okresie bycia na diecie bezglutenowej ich braku praktycznie się już nie odczuwa - bo możliwości zastąpienia jest naprawdę wiele. Mnie osobiście "dieta bezglutenowa" umożliwiła poznanie wielu smaków, których wcześniej kompletnie nie znałam, a szukanie nowych bezglutenowych produktów może być niezłą frajdą - polecam. Pamiętajcie tylko o dokładnym czytaniu składu - a powinno być wszystko ok.

Przygotowałam dla Was również przykładowe zdjęcia produktów, którymi zastępuje gluten. Wszystkie produkty są w 100% bezglutenowe - kupuję je regularnie i szczerze Wam polecam. Zaręczam Wam, że w smaku nie odbiegają od tych "glutenowych" :)


Chleby, które są moimi nr 1 :) Tutaj akurat pokazuje Wam te z serii Vitalfit. Poza tymi, bardzo lubię jeszcze ten z kminkiem i makiem produkowane oczywiście przez tą samą firmę - Incola. Gdy zaczynałam swoją przygodę z dietą bezglutenową, z początku trafiałam na niezbyt dobre chleby. Nie ma co ukrywać, ale niewiele chlebów bezglutenowych jest naprawdę dobrych. Te, szczerze mogę Wam polecić z kilku względów. Zawierają wyjątkowo krótko etykietę, są wytwarzane na bazie zakwasu gryczanego co daje smak bardzo zbliżony do chlebów tradycyjnych :) Oprócz tego chlebki te wyróżnia niska zawartość cukru i wysoka zawartość błonnika, bo aż 11 %., a co jest dla mnie w tym ważne - pozwalają wyrównać niedobory wynikające z niespożywania glutenu. Chleby Vitalfit pokrywają 31% zapotrzebowania na kwas foliowy i 25% zapotrzebowania na witaminę E. Wyróżnia je również brak laktozy, co myślę że dla wielu osób jest równie istotne. 


Osoby będą na diecie bezglutenowej również nie muszą odmawiać sobie takich wyrobów jak bułki :) Te osoby, które są na diecie bezglutenowej doskonale wiedzą, że znalezienie miękkiej i puszystej bułki nie należało do zadań prostych. Z tego co się orientuję, większość ludzi wypieka własne. Natomiast odkąd Incola wprowadziła na rynek bułki kajzerki szczerze mogę Wam je polecić, są miękkie i lekkie, prezentują się dokładnie tak samo jak tradycyjne i smakują równie dobrze.



Te osoby, które mnie obserwują doskonale wiedzą, że jednym z moich ulubionych śniadań jest musli :) Aby wyrównać "braki" glutenu - staram się aby moje posiłki były pożywne i zawierały jak największą ilość składników odżywczych. Z tego względu zakupiłam ostatnio płatki teff i jaglane. Głównie z myślą, aby dodawać je właśnie do mojej codziennej porcji musli. Nie wiem czy wiecie, ale płatki teff są źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Żelaza - które pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Wapnia - przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i utrzymania prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Fosforu - przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, funkcjonowania błon komórkowych, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

 Płatki jaglane są również cenne dla zdrowia. Zawierają niską zawartość soli, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a także niską zawartość tłuszczów nasyconych, co z kolei wpływa na utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi. Płatki jaglane są także cennym źródłem błonnika pokarmowego. Ziarno prosa jest bogate w minerały, witaminy i błonnik, a także krzem.



 Jeżeli chodzi o wypieki takie jak ciasta, ciastka, również bez problemu znajdziecie je w ofercie Incoli. Ostatnio skusiłam się na MiniBrownie, które bardzo lubię bo sprawdzają się jako świetna przekąska do herbaty czy kawy :) MiniBrownie smakują dokładnie tak samo jak ostatnie bezglutenowe mini serca brownie, o których pisałam Wam ->  tutaj.



Mam nadzieję, że udało mi się zaspokoić Waszą ciekawość i przede wszystkim pokazać, że dieta bezglutenowa, nie jest wcale restrykcyjna, ani niezdrowa - jeśli ją odpowiednio stosujemy. Oczywiście oprócz tych produktów, swoją dietę wzbogacam w dużą ilość warzyw, owoców, nieprzetworzonego mięsa, ryb, makaronów (również polecam te z Incola, bądź firmy Sotelli) itp. Staram się jeść normalnie.

Jestem bardzo ciekawa jak  wy postrzegacie dietę bezglutenową? Czy dowiedzieliście się z tego wpisu czegoś nowego na temat diety? Znacie firmę Incola? Kupujecie jej produkty?

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, zachęcam do obserwacji bloga:
Instagram: @zdrowopieknieibezglutenowo

dzięki temu będziesz otrzymywał/a powiadomienia o najnowszych wpisach i nie tylko.

19 komentarzy:

  1. Powiem Ci coś z perspektywy osoby chorej na celiakię, czyli nietolera cję glutenu:mam nadzieję, że moda na dietę bezglutenową wśród osób, które nie są chore lub uczulone na ten składnik szybko przeminie. 😉 Przez ten dziwny trend wszystkie produmty bezglutenowe kosztują dwa razy więcej niż wcześniej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety produkty bezglutenowe są bardziej kosztowne głównie ze względu na problematykę przy ich produkcji. Poczynając od długiego czasu opracowania receptury, która spełni oczekiwania konsumentów, po wyższą cenę surowców, po restrykcyjne warunki, które musi spełnić zakład, aby wytwarzać żywność bezglutenową. Im więcej osób zainteresowanych będzie tymi produktami tym wręcz jest większa szansa na napędzenie rynku i spadek cen, ponieważ zwiększa się ilość producentów i dostępność produktów. Pozdrawiamy!

      Usuń
    2. Lepiej bym tego nie ujęła :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że jest przydatny :)

      Usuń
  3. świetny post, nie wiedziałam, że jest tyle możliwości zastpienia go innym produktem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Możliwości jest dużo,tylko informacje na ten temat nie są aż tak powszechne :)

      Usuń
  4. Ja w ogóle nie jadam rzeczy paczkowany i przetworzonych , jeżeli coś robię to tylko w domu, muszę widzieć co jem od podstaw, bo ciągle człowiek nie wie co jest tak naprawdę w środku pomimo ,że czyta etykiety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo kibicujemy osobom, które podejmują się przygotowywania domowych wyrobów. Z pewnością jest to najzdrowsze wyjście, stąd też proponujemy również dużo przepisów :) Jednocześnie zapewniamy, iż w naszych produktach nie ma dodatkowych składników ponad te, które są wymienione na etykiecie :) Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. Ponadto nie wszyscy mają czas na przygotowanie własnych wyrobów :) Takie produkty, są więc wybawieniem w kryzysowych momentach :) Co do produktów firmy Incola, uważam że mają jedne z lepszych składów jeżeli chodzi o przetworzone produktu bezglutenowe dostępne na naszym polskim rynku :)

      Usuń
  5. pyszniebezglutenowo4 kwietnia 2018 19:25

    super wpis:) baaardzo przydatny!! dzieki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wpis, wszystko w jednym miejscu <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny wpis, natomiast lepiej unikać przetworzonej, pakowanej żywności z długim terminem przydatności :) Na pewno będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak tylko niestety w przypadku produktów bezglutenowych czasem po prostu nie ma wyjścia :) Nie każdy ma czas na pieczenie chleba :)

      Usuń
  8. Mimo, że nie mam alergii na gluten post przeczytałam z ciekawością :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dieta bezglutenowa jest uważana za niezdrową dlatego, że najłatwiej dostępne są najbardziej przetworzone produkty. Chwali się Incolę, że dbają o wysoką jakość swoich przetworzonych produktów (i nie tylko). Im więcej ludzi będzie kupować produkty bez glutenu, tym lepszy skład będą mogły posiadać, bo nie będą musiały wytrzymywać 3-4 miesięcy :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jednocześnie przypominam, iż wypowiadając się na blogu zgodnie z RODO zgadzasz się na przetwarzanie własnych danych osobowych. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce: Polityka Prywatności.

Copyright © 2014 Zdrowo, pięknie i bezglutenowo , Blogger