Incola - bezglutenowy pewniak

Zaczynając dietę bezglutenową, szczególnie na początku trudno  odnaleźć się w produktach, które są dla nas bezpieczne i w 100 % bezglutenowe. Bardzo często opieramy się więc na produktach naturalnych, a do tych gotowych i przetworzonych podchodzimy dość sceptycznie. Na szczęście na naszym polskim rynku, coraz więcej powstaje firm, które chcą zadbać o bezglutenowych konsumentów i dostrzec nasze potrzeby, po których produkty bez obaw możemy sięgnąć ☺

Takim producentem bezglutenowej żywności jest właśnie firma Incola, o której kila razy już Wam  pisałam na Instagramie 😊 Jest to jedna z moich ulubionych marek. Dlaczego? Myślę, że z jednego bardzo ważnego powodu. Produkty tej marki praktycznie nie różnią się smakiem, ani konsystencją od tych powszechnie nam znanych "glutenowych". Krótko pisząc - są tak samo smaczne.

Ku mojej radości, jak i pewnie radości wielu osób na diecie - Incola  całkiem niedawno wydała gotowe ciasta w 4 różnych smakach:

 🍪Stracciatella
🍰Marmurkowiec
🍫Kakaowiec
🍋 Cytrynowiec

Szczerze mogę stwierdzić, że ciasta te, jak na gotowy produkt są naprawdę bardzo dobre. Dużym ich plusem jest spory wariant smakowy, bo jak wiecie... zazwyczaj "bezglutenowcy" nie mają dużego pola wyboru w przypadku gotowych wyrobów :) Mnie osobiście wszystkie smaki, przypadły do gustu, każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeżeli chodzi o skład... Nie ma co ukrywać... każdy produkt tego typu przetworzony - bezglutenowy czy też nie, nie będzie miał idealnego składu, bo jest to mało realne. Natomiast uważam, że w przypadku tych ciast skład jest bardzo przystępny👌Osobiście lubię porównywać składy tych samych produktów, różnych firm i jeżeli chodzi o gotowe ciasta, to u mnie Incola, pod tym względem zdecydowanie wygrywa :) Choć obstawiam, że część osób może zniechęcić dość wysoka pozycja cukru w składzie.

Oczywiście chcę zaznaczyć że osoby będące na diecie bezglutenowej z poważnych wskazań zdrowotnych nie powinny spożywać zbyt dużej ilości przetworzonych produktów. W pozostałych przypadkach po prostu należy zachować rozsądek  i umiar. 

Dla mnie osobiście gotowe produkty są wybawieniem, gdyż nie zawsze mamy czas na przygotowywanie domowych ciast, a co najważniejsze osoby będące na diecie tradycyjnej "goszcząc" osobę, na diecie bezglutenowej - nie muszą od razu uczyć się diety - poczęstowanie chociażby takim przysmakiem daje poczucie bezpieczeństwa i pozbawia niepotrzebnego stresu wynikającego z możliwości spożycia śladowych ilości glutenu w produkcie przyrządzonym przez osobę nieznającą diety. 
W każdym razie... stwierdzam, że ciasta te, są idealną przekąską do ☕. Nawet z "glutenowymi" osobami, gdyż gwarantuję Wam, że zasmakują również im (przetestowane 😄).

Co do dostępności tych ciast, na pewno możecie zakupić je w wymienionych miejscach sprzedaży -> wykaz sklepów

Poza tym... Chciałabym serdecznie podziękować firmie Incola, za paczkę, jak i list, a co najważniejsze możliwość przetestowania tych produktów. Bardzo się cieszę, że mamy na naszym polskim rynku firmę, która interesuje się osobami na diecie bezglutenowej i dba o to, aby poziom ich życia nie był ograniczający, a samo przejście na dietę bezglutenową związane ze zmianą swoich przyzwyczajeń... o wiele przyjemniejsze, a przede wszystkim "słodsze". 

Chcę także zaznaczyć, że wszystko to co napisałam w tym wpisie, jest tylko i wyłącznie moją opinią. Na tym blogu polecam Wam tylko i wyłącznie pewne i sprawdzone przeze mnie produkty, a zaręczam Wam, że pod tym względem jestem dość wybredna :)

Jestem ciekawa czy ktoś z Was próbował już powyższych ciast? Jak Wam smakowały? Jaki produkt Incola lubicie najbardziej? A może nie znacie jeszcze tej firmy? Czekam na Wasze opinie!😊 


Jeśli spodobał Ci się mój wpis, zachęcam do obserwacji bloga:
dzięki temu będziesz otrzymywał/a powiadomienia o najnowszych wpisach i nie tylko.

17 komentarzy:

  1. Gotowce kupuję tylko jako świeże produkty - np. chleb, pierogi robione ręcznie - ewentualnie chrupkie pieczywo. Nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego, jak ciasta-gotowce poza cukiernią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są,jeżeli chodzi o produkty bezglutenowe. Niestety w wielu piekarniach czy cukierniach świeże bezglutenowe produkty nie są jeszcze tak łatwo dostępne, ale miejmy nadzieję, że niedługo się to zmieni :)

      Usuń
  2. Produktów bezglutenowych jest teraz bez liku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla osób na diecie - ciągle mało :)

      Usuń
    2. coś w tym jest :) ale rynek rośnie w siłę! klaudia J

      Usuń
  3. Nie znałam wcześniej tej firmy, dam znać, jak spróbuję. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie stacjonarnie mozna dostac te ciasta? zwlaszcza cytrynowe,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowe jest już na rynku, lecz niestety w Żabce nie można go znaleźć :) Przesyłam listę sklepów internetowych, sieciowych i ze zdrową żywnością, w których można znaleźć wszystkie nasze ciasta http://incola.com.pl/dystrybucja-ciast.pdf :)

      Usuń
  5. Moi chłopcy kiedyś nie przyswajali glutenu, na szczęście już jest ok. Choć i tak staramy się go unikać w diecie

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam tych ciast... ale kakaowca bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy bardzo za wspaniałą opinię :) Bardzo nas cieszy kiedy możemy zapoznać się z tymi pozytywnymi, bo wiemy w jakim kierunku zmierzać, jak i wszelkimi sugestiami, bo wiemy co możemy poprawić :) Odnośnie dystrybucji ciasta, to przesyłam listę sklepów, w których je znajdziecie :) http://incola.com.pl/dystrybucja-ciast.pdf.
    Punktów jest na pewno dużo więcej ale nie jesteśmy w stanie ich wszystkich wypisać. Pytajcie również w swoich ulubionych sklepach, a może uda się zrobić tak, że wprowadzą ciasta do oferty :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w rodzinie unikamy glutenu od lat 80-tych, bo mój brat urodził się z celiakią dziecięcą. Zatem problem poszukiwania bezglutenowych produktów (do tego smacznych) jest mi dobrze znany. W latach 80-tych to był straszny kłopot - dostawa do jednego "zdrowego" sklepu przychodziła raz na 2 tygodnie i to mizerna. Teraz ludzie mają naprawdę komfortową sytuację - mogą przebierać w produktach dedykowanych firm (jak ta wspomniana), wybierać bezglutenowe dania w restauracjach. Świadomość na temat glutenu bardzo wzrosła i to jest budujące.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie probowałem żadnego, ale cytrynowiec brzmi kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jednocześnie przypominam, iż wypowiadając się na blogu zgodnie z RODO zgadzasz się na przetwarzanie własnych danych osobowych. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce: Polityka Prywatności.

Copyright © 2014 Zdrowo, pięknie i bezglutenowo , Blogger