Moc witamin

Wielokrotnie pisałam Wam, jak kluczowe dla zachowania dobrej formy i młodości przez długi czas jest zdrowe odżywianie. Tym razem postanowiłam skupić się na aspekcie samych witamin i minerałów, bo to m.in. dzięki nim możemy cieszyć się młodzieńczym wigorem i świetnym samopoczuciem. Nie mam tutaj na myśli sztucznie wytworzonej farmaceutycznej chemii, lecz naturalne witaminy pochodzące z żywności. Jeśli ciekawi Was jak poszczególne składniki wpływają na nasz organizm, oraz gdzie można je znaleźć zapraszam do dalszej lektury :) 


Witamina A 
Odpowiada za funkcjonowanie wzroku, stan skóry, włosów i paznokci, wzrost kości i komórek, wytwarzanie kolagenu ważnego dla elastyczności skóry i ruchomości stawów. 
Źródłem występowania jest: marchew, jarmuż, szpinak, słodkie ziemniaki, dynia, tran, wątróbka, czerwona papryka, sałata, śliwki, wiśnie, morele, brzoskwinie, fasola szparagowa

Witamina C
Odpowiada za odporność organizmu, wzmacnianie naczyń krwionośnych, obniżenie  ciśnienia, tempo gojenia się ran, spowolnienie procesów starzenia się skóry, zapobieganie i walka z nowotworami, wytwarzanie kolagenu, działanie przeciwzapalne. 
Źródłem występowania jest: dzika róża, natka pietruszki, czarna porzeczka, czerwona papryka, chrzan, szpinak, brukselka, owoce cytrusowe, żurawina, kiwi, awokado, seler, pomidory, rukola, fasola, ziemniaki

Witamina E
Odpowiada za spowolnienie procesów starzenia, wzmacnianie naczyń krwionośnych, funkcjonowanie układu nerwowego i wzroku, wydolności mięśni, prawidłowy przebieg ciąży, regeneracje tkanek. 
Źródłem występowania są: migdały, jajka, orzechy, oleje roślinne tłoczone na zimno, mleko, pełnoziarnista mąka, sałata i inne zielone liściaste warzywa, marchew, kiełki

Witaminy grupy B
Odpowiadają za wzmocnienie układu odpornościowego, działanie przeciwzapalne.
Źródłem występowania są: zboża, nabiał, jajka, wątróbka, ryby, owoce morze, ziarna słonecznika, brązowy ryż, kiełki pszenicy (W przypadku osób na diecie bezglutenowej wykluczamy zboża takie jak pszenica, żyto, jęczmień, oraz ostrożnie podchodzimy do owsa - kupując odpowiedni dla osób na diecie)

Wapń
Odpowiada za wzrost i wytrzymałość kości i zębów, prawidłową krzepliwość krwi, szybsze gojenie się ran, sprawność mięśni, jakość snu. 
Źródłem występowania są: migdały, orzechy laskowe, figi, mleko i produkty mleczne, żółtka jajek, kapusta, szpinak

Luteina
Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku i rozwój płodu. 
Źródłem występowania jest: szpinak, jarmuż, rabarbar, brokuły, kukurydza, cukinia, dynia, sałata, brukselka, zielony groszek

Magnez
Odpowiada za funkcjonowanie naczyń krwionośnych i serca, regulacje ciśnienia krwi i napięcia mięśni, łagodzenie bólów menstruacyjnych. 
Źródłem występowania jest: kakao, gorzka czekolada, orzechy laskowe, płatki owsiane, kasza gryczana, biała fasola, natka pietruszki, brokuły, banany

Potas
Odpowiada za wydzielanie insuliny, funkcjonowanie układu nerwowego, prace mięśni, zdolność myślenia i koncentracji. 
Źródłem występowania są: suszone figi, morele, awokado, ziemniaki, banany, seler, kiwi, pomidory, grejpfruty

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Odpowiada za regulacje poziomu cholesterolu, działanie przeciwzapalne, uszczelnianie naskórka, zapobieganie chorobom układu krążenia, przemiana materii. 
Źródłem występowania jest: olej lniany, z pestek dyni, sezamowy, słonecznikowy, tłuste ryby morskie, owoce morza, siemię lniane, orzechy

Oczywiście ważne jest aby, te wszystkie witaminy i minerały przyjmować zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, gdyż ich nadmiar może być także niebezpieczny dla naszego zdrowia. Menu należy układać więc racjonalnie zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, czyli piramidy o której pisałam Wam tutaj.

Jestem bardzo ciekawa, czy zwracacie uwagę na to, aby w Waszym menu znajdowały się witaminy i minerały z powyższej listy? Czy może uzupełniacie je suplementami? 


Jeśli spodobał Ci się mój wpis, zachęcam do obserwacji bloga:
Instagram: @zdrowopieknieibezglutenowo

dzięki temu będziesz otrzymywał/a powiadomienia o najnowszych wpisach i nie tylko.

20 komentarzy:

  1. Nie sprawdzam i nie wybieram jedzenia pod kątem ich witamin i minerałów. Staram się jeść przede wszystkim różnorodnie, dodawać dużo nasion, używam różnych kasz i zbóż. Wciąż testuje nowe smaki. W mojej kuchni ważne jest, aby jedzenie nie było przetworzone i zawsze towarzyszą mi warzywa i owoce. Bardzo przydatny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stosując tak różnorodną dietę - na pewno dostarczasz swojemu organizmowi to co potrzeba :) Super - tylko brać przykład :)

      Usuń
  2. mega fajne zestawienie, bardziej świadomie podejdę do tematu, najgorsze jest to, ze z tv itd jesteśmy faszerowani suplementami...ludzie myślą, że da się obejść zdrową dietę...a dziury zastąpić tabsem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ludzie lubią chodzić na łatwiznę i wolą zażywać chemiczne suplementy niż komponować odpowiednio swoje menu :(

      Usuń
  3. Nie łykam żadnych tabletek. Staram się zdrowo odżywiać nie patrząc na składniki zawarte w produktach. Wiem ze warzywa i owoce są zdrowe i to mi wystarcza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlatego nie od dziś skupiam się właśnie na witaminach, które dostarczam i żeby było to w odpowiednich ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy post. Ja staram się nie jadać przypadkowych rzeczy, zakupy też robię z rozwagą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie, że z rozwagą podchodzisz do swojego menu :)

      Usuń
  6. Ja staram się pamiętać o dostarczaniu witamin, ale choć kocham owoce i warzywa, różnie mi to wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę Ci jak najrzadszego "zapominania"! :)

      Usuń
  7. My stosujemy urozmaiconą dietę i nie sięgamy po suplementy. Cały rok mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, co zapewne ułatwia nam dostarczanie witamin i minerałów. Pozdrawiam serdecznie z Wietnamu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od wielu lat interesuję się zdrowym odżywianiem i staram się wybierać jak najbardziej wartościowe produkty. Zawartość witamin czy minerałów to jedna z tych rzeczy, na które również zwracam uwagę;)Ogromną uwagę przykładam też do tego, żeby tych cennych związków nie stracić. Dlatego staram się stosować jak najkrótszą obróbkę termiczną i nie łączę pokarmów, które wzajemnie mogą zaburzać wchłanianie dobroczynnych składników;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że dbasz o prawidłową obróbkę termiczną - tak jak napisałaś dzięki temu Twoje pokarmy mają o wiele więcej składników odżywczych :))

      Usuń
  9. Jedynym warzywem które zazwyczaj jadłam pod "jakimś" kontem, jest burak. Przy anemii ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak burak jest bardzo często polecany przy anemii, choć jest wiele więcej produktów bogatych w żelazo :)

      Usuń
  10. Witamina D w żywności występuje w śladowych ilościach. Można ją znaleźć w tranie, ziarnach zbóż i olejach roślinnych, zawierają ją także tłuste ryby. Witaminę K znajdziesz zaś w zielonych częściach roślin :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Zdrowo, pięknie i bezglutenowo , Blogger