O mnie


Cześć mam na imię Paulina. Jestem absolwentką Zarządzania sp. Analityka systemowa i technologie e-biznesu, Uniwersytetu Łódzkiego, a aktualnie studentką IV roku Zarządzania sp. Zarządzanie Zasobami Ludzkimi. 

Jestem osobą pozytywnie nastawioną do życia, pełną marzeń i planów. Poza studiami i HR-em, mam wiele innych zainteresowań. Moją ogromną pasją jest zdrowy styl życia, oraz rozwój osobisty i zawodowy. Dziedziny takie jak: psychologia, marketing również nie są mi obce. Ponadto, uwielbiam dobre kino, literaturę oraz podróże.

Od kwietnia 2016 r. jestem na diecie bezglutenowej i od tego momentu mój styl życia uległ diametralnej zmianie. Dzięki temu wydarzeniu zrodził się pomysł, na stworzenie bloga "Zdrowo, pięknie i bezglutenowo", za pomocą którego chcę podzielić się z Wami moim "bezglutenowym" życiem , a także pomóc osobom, które dopiero zaczynają swoją "bezglutenową przygodę" :) 



Czym jest więc  Zdrowo, pięknie i bezglutenowo?

Blogiem dla osób zainteresowanych:
  • dietą bezglutenową
  • zdrowym stylem życia
  • rozwojem osobistym i zawodowym
  • podróżami 
  • urodą
  • kulturą...


Znajdziesz tutaj:
  • ogromną dawkę wiedzy na temat diety bezglutenowej, oraz życia osoby będącej na takiej diecie 
  • zbiór informacji na temat zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej 
  • wiedzę opartą doświadczeniem, dotyczącą zarządzania zasobami ludzkimi, rozwoju osobistego i zawodowego
  • relacje z różnego typu podróży
  • recenzje książek i filmów wartych uwagi
  • nowinki urodowe i kosmetyczne
  • porady, inspiracje i motywację pobudzającą do działania i spełniania własnych marzeń

Charakter bloga:
Lifestyle/HR/Rozwój zawodowy i osobisty/Zdrowy styl życia/Uroda/Podróże/Kultura




Dlaczego warto czytać "Zdrowo, pięknie i bezglutenowo"? 

Z pomocą tej strony chcę pokazać Wam jak wygląda życie z dietą bezglutenową,  a także chcę się z Wami podzielić moją wiedzą i doświadczeniem związanym z zarządzaniem zasobami ludzkimi, czyli ogólnie znanym HR-em oraz rozwojem osobistym i zawodowym. Czyli tym, co wypełnia większość mojego czasu.

Jeżeli chcesz się o tym wszystkim przekonać zapraszam Cię do obserwacji mojego bloga. Chcę, aby ten blog był miejscem jak najbardziej pozytywnym, inspirującym i kreatywnym. Opartym na rzetelnej, sprawdzonej wiedzy, po którą chętnie będziesz tutaj zaglądał/a.

Zachęcam także, do obserwacji social mediów bloga, gdyż będę tam zamieszczała wiele innych interesujących treści oraz będziemy mogli być ze sobą w bliższym kontakcie. :) 


Instagram: @zdrowopieknieibezglutenowo


Pozdrawiam, Paulina


Ps. Jeżeli masz do mnie jakiekolwiek pytania zapraszam do zakładki -> Kontakt

38 komentarzy:

  1. Po takim zaproszeniu, aż chce się czytać więcej! A przepisy tym bardziej mnie zaciekawiły. Myślałam o rezygnacji z glutenu, ale jest ciężko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło :D Co do rezygnacji z glutenu, to prawda nie jest to łatwe. Jeżeli nie masz problemów z nietolerancją glutenu, nie jest konieczne abyś z niego rezygnowała :) Wystarczy, że zrezygnujesz z pszenicy, która dla nikogo nie jest zdrowa, oraz zaczniesz się zdrowo odżywiać :) Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też słyszałam, ze pszenica jest najgorsza i często jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne, zaflegmienie organizmu i nadmierne wydzielanie śluzu.

      Usuń
    2. Iwona jak najbardziej, niestety to tylko część negatywnych skutków glutenu

      Usuń
  3. Bardzo tu u Ciebie ciekawe i smacznie. Podziwiam za przejście na dietę bezglutenową. Mi byłoby ciężko i pewnie poddałabym się tak szybko jak bym zaczęła ją stosować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Dieta nie sprawia mi żadnych trudności, tym bardziej, że widzę wynikające z jej stosowania korzyści :) Początki są trudne to prawda... ale myślę, że to się tyczy każdej życiowej zmiany :) Aktualnie dieta bezglutenowa jest dla mnie czymś naturalnym :)

      Usuń
  4. Na szczęście jak na razie nie muszę rezygnować z glutenu, bo wiem że miałabym ciężko. Co do wpisu to dobra zachęta do zaglądania na bloga. Na pewno tu wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi również gluten nie straszny :) Trzeba jednak odróżniać gluten z mąk jadalnych a ten z białych rafinowanych /niejadalnych/ O tym każdy zapomina albo nie wie o co chodzi...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nie mogę przekonać się do "bez glutenu"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie chodzi o przekonania, tylko o zdrowie i pewną wiedzę, która niestety nie jest rozpowszechniana 😊. Gluten większości społeczeństwa kojarzy się głównie z modą i fanaberią co jest oczywiście nie prawdą. Jest to składnik, który potrafi być bardzo niszczący dla ludzkiego organizmu i niestety mało osób o tym wie...

      Usuń
    2. Jeżeli to pytanie do mnie :) To dodam, że gluten jest składnikiem którego ludzki organizm nie potrafi strawić, tym bardziej, że teraz gluten jest dodawany dosłownie wszędzie... w o wiele większych ilościach niż kiedyś. W dodatku bardzo przetwarzany. Doprowadza to do różnych stanów chorobowych: celiakii, nietolerancji, alergii oraz wielu innych stanów, takich jak zaburzenia neurologiczne. Objawia się bólami w obrębach układu pokarmowego, silną anemią, niską wagą, opornością w przybraniu na wadzę. Są przypadki w których długie spożywanie glutenu w przypadku nietolerancji doprowadziło do zniszczeń układu pokarmowego, głównie jelit, a nawet do niepełnosprawności bądź niepłodności. Wszystkie te stany można wyleczyć w jeden sposób - za pomocą stosowania diety bezglutenowej. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jeżeli mamy nietolerancję, nieleczoną wiele lat, objawy szybko nie ustąpią. Obecnie coraz więcej lekarzy wierzy w moc diety bezglutenowej, zalecana jest również w przypadku problemów endokrynologicznych, neurologicznych, a także przy chorobach nowotworowych jako forma terapii. Zauważ też, że na wszystkich pokarmach dla niemowląt, dla pierwszych miesięcy dziecka jest informacja na temat tego, że produkt jest bezglutenowy... Mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoją ciekawość 😊

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na blog. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Paulina nie znam się dobrze na diecie bezglutenowej, nie prowadzę, ale zdrowy styl życia tak każdego dnia:). Sport i dbanie o dobry posiłek. Fajnie, że piszesz pomagasz innym przekazując przydatną treść. Pozdrawiam
    http://paradaespana.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do zajrzenia do zakładki "dieta" tam znajdziesz dużo informacji :D dziękuję za miłe słowa :*

      Usuń
  9. Świetnie, życzę sukcesów w blogosferze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa zapowiedź :D. Życzę wytrwałości zarówno w blogowaniu jak i w tej trudnej diecie!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję co do wytrwałości to chyba jestem bardzo wytrwałą osobą bo dieta nie sprawia mi najmniejszego problemu :D Co do blogowania, uwielbiam to robić jest to moja pasja i na pewno szybko się nie skończy :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Super opis barrdzo zachęcający, pozytywna energia to jest to :]

    OdpowiedzUsuń
  13. A słyszałam ostatnio, że ludzie jedzący bez glutenu częściej chorują na cukrzycę. Nie chce mi się w to wierzyć. I skąd i dlaczego taka informacja. Sama próbuje tak jeść, choć nie zawsze mi to wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam ten artykuł. Nie wiem kto to pisał, ale widać że osoba bardzo mało kompetentna, nie świadoma chyba tego czym jest gluten... Wypowiedziałam się na ten temat w najnowszym wpisie, także zapraszam :)

      Usuń
  14. Miło Cię poznać, będę do Ciebie zaglądała.

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się twoja wizytówka, jasno, konkretnie i na temat!

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę,że poruszasz tematy, które mnie bardzo interesują, zwłaszcza od strony zawodowej! :) Będę zaglądać! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już wiem, że znajdę tu tematy, które mnie interesują.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Zdrowo, pięknie i bezglutenowo , Blogger